Mindre transportvolym ger vinst för miljön – Arvid Nilsson

Mindre transportvolym ger vinst för miljön

För att kunna ta steget till en helt vattentålig förpackning krävdes en investering i en ny packmaskin.
– Tack vare kartongens smarta konstruktion och att vi nu packar allt på plats har vi kunnat minska våra transporter avsevärt. Det ger stora miljövinster, säger Michael Petersson, logistikchef på Arvid Nilsson.

Istället för att transportera produkter färdigpackade i plastlådor, köps nu all skruv i bulk på pall och packas på plats i Kungälv. Miljöboxen väger dessutom bara en tredjedel av en motsvarande plastförpackning, och med sin vikbara konstruktion tar den endast upp en bråkdel av ytan under förvaring och transport.

Miljöboxen levereras i helt plana ark till vårt lager i Kungälv. I den helautomatiska packmaskinen viks, limmas, fylls och försluts den innan den i sista steget får sin etikett. Sedan tas den om hand av vår personal för vidare transport till vår kund.

– Jämfört med de produkter där vi tidigare köpte färdigförpackade plastlådor har vi halverat transportvolymen från våra leverantörer, säger Michael Petersson.

Att förpackningsprocessen nu nästan är helt automatiserad innebär också en kvalitetshöjning i packning och etikettering, eftersom man minimerar risken för fel.

Den stora vågen högst upp i förpackningslinan mäter med exakthet upp rätt antal produkter som ska packas i varje Miljöbox.
Vi har sett över fler delar i packningsprocessen, istället för plasttejp använder vi en svensktillverkad papperstejp. Vi använder också skrynkelpapp istället för bubbelplast när det behövs.
Miljöboxen väger ungefär en tredjedel av en motsvarande plastförpackning, och med sin vikbara konstruktion tar den endast upp en bråkdel av ytan under förvaring och transport.