Välj rätt skruv till trallbygget – Arvid Nilsson
Fästelement fär bygg och insdustri

Välj rätt skruv till trallbygget

Slipp skruvar som går av och sprickbildning när du bygger trall. Välj infästning av hög kvalitet, välj rätt skruv till rätt miljö och följ branschens nya rekommendationer. Då får du en uteplats som klarar hårt slitage i vårt nordiska klimat i många år framöver.

En altan ska tåla mycket. Från en solig sommardag till vinterns snö och kyla kan temperaturskillnaderna vara mycket stora och bygger du nära havet blir altanen väldigt utsatt. Även stadsluften sliter, den innehåller partiklar och föroreningar som kan vara tufft för skruven.

Rätt skruv för rätt miljö

Att välja rätt trä och infästning redan från början är alltså väldigt viktigt. Trallbrädor monteras med trallskruv av rostfritt stål kvalitet A2 eller A4, eller av härdat stål med korrosionsskydd motsvarande korrosionsklass C4. Se tabell för korrosivitetsklasser här.

Trallskruv av rostfritt stål är mjukare, mer följsam och har lång livslängd. För trallbyggen i riktigt tuffa miljöer som vid pooler, bryggor, kustnära projekt och vid tropiska träslag rekommenderas trallskruv av rostfritt stål kvalitet A4.

Nya rekommendationer för montering

Lika viktigt som att välja rätt skruv är att montera trallen på rätt sätt. Felaktig montering kan bland annat leda till trasiga fästdon, sprickbildning och fuktrelaterade skador. Branschorganisationen Svenskt Trä tog därför i början av 2019 fram nya tydliga rekommendationer och instruktioner för val av trall och fästdon och hur olika sorters trall ska monteras för att undvika problem

Det kan verka som en relativt enkel sak för den händige, men vi ser att det även bland hantverkare förekommer felaktigheter när trallbrädor ska monteras, säger Johan Fröbel, chef för distribution och teknik på Svenskt Trä i ett pressmeddelande.

Svenskt Träs uppdaterade byggbeskrivningar finns i sin helhet på www.byggbeskrivningar.se. De nya rekommendationerna i korthet:

  • Mät avstånd från kant till kant mellan trallbrädor – det är olika avstånd för olika tralltyper och dimensioner
  • Montera skruvar 30 mm från lång- och kortsidor
  • Förborra trallskruv vid ändträet
  • Fuktskydda medliggande underliggande golvbjälkar med grundisoleringspapp
  • Om du skarvar trallbrädorna – montera spikregel på båda sidor om golvbjälken vid skarvar. Montera då trallskruvar eller kamspik 45 mm från ändträt.
  • Trallbrädor ska i första hand monteras med den bästa sidan vänd uppåt, om möjligt vänd kärnsidan uppåt.
  • Trallbrädor med bredd > 70 mm ska ha dubbla infästningar där avståndet mellan infästning och kant ska vara 30 mm.
  • Trallbrädor med bredd 45 mm och 70 mm ska ha centrisk infästning.

Val av skruv

Välj trallskruv med ytterdiameter minst 4,2 mm och längd på trallskruv enligt tabell. Se till att längden av trallskruvens ogängade del motsvarar den valda trallbrädans tjocklek.

Virkets tjocklekSkruvlängd
22 mm42 mm
26 mm55 mm
28 mm55 mm
34 mm75 mm
45 mm115 mm

Skruvåtgång

Beräkna din skruvåtgång enligt nedan tabell:

Virkets breddRegelavståndAntal skruv/m2
95 mm600 mm34 st
120 mm
600 mm28 st
140 mm600 mm24 st