Visste du att… – Arvid Nilsson

Visste du att…

Varje år dör ungefär en miljon fåglar och 100 000 däggdjur efter att ha ätit eller fastnat i plastskräp som vi människor slängt i naturen eller i havet. Plastavfallet har dessutom blivit så omfattande att det bildat stora flytande öar i världshaven. Trots det fortsätter nedskräpningen och mängden plast hela tiden att öka.

SÅ LÅNG TID TAR NEDBRYTNINGEN

  • 2 månader ett äpple
  • 3 månader, Arvid Nilsson miljöbox, mjölkpaket, juicepaket.
  • 15 år, plastpåse
  • 50 år, konservburk
  • 450 år, plastflaska
  • 1 miljon år, glasflaska

Kraftig ökning av plast sedan 50-talet

Sedan vi började masstillverka plast på 50-talet har vi nu tillverkat mer än 8 miljarder ton plast. Runt 80 % av det är redan kasserat men finns kvar som skräp i vår natur eller på soptippar världen över.

Och vi fortsätter att tillverka plast i en rasande fart. Om takten fortsätter öka, beräknar forskare att det år 2050 finns 12 miljarder ton plastavfall i världen.

Förbränning av papper och kartong ger litet eller negativt nettobidrag till klimatpåverkan

Ur rapport från Livsmedelsverket

Arvid Nilsson Miljöbox i superstark kartong

Arvid Nilsson Miljöbox är gjord av en stark och seg kartong från BillerudKorsnäs tillverkad av 100% nordisk nyfiber med en flerskiktsstruktur. Kartongen är trots sin styrka väldigt lätt, vilket leder till minskade utsläpp vid transporter.

Miljösmart material

Hela 82* procent av alla förpackningar i kartong återanvänds. Pappersfibrer är så starka att de tål att återvinnas 6-7 gånger. När fibern är utsliten kan den användas i biogasproduktion genom rötning.

*Sverige, 2018 enl. Naturvårdsverket

Vi stöttar Naturskyddsföreningens arbete

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation. Klimat, hav, skog, jordbruk och miljögifter är den ideella föreningens viktigaste arbetsområden och man samarbetar med och stödjer ett 40-tal miljöorganisationer över hela världen. Arvid Nilsson stöttar deras fokusområde Hav & Vatten, där de bland annat arbetar för att minska plasten i haven.